Olet täällä

Vuokralaiselle

Vuokrakohteet

Toimeksiantajinamme on niin yksityisiä asuntosijoittajia, yrityksiä, taloyhtiötä, säätiöitä kuin asuntorahastoja. Monipuolisen tarjonnan ansiosta välitämme koteja moniin tarpeisiin. Voit tutustua tarjolla oleviin vuokrakohteisiimme sivujemme lisäksi Oikotie.fi ja Vuokraovi.com -palveluissa. 

Asuntoesittely

Esittelyajan saat sovittuat joko lähettämällä esittelypyynnön tai soittamalla toimistollemme Helsinkiin 029 007 5060 tai Turkuun 029 007 5070. Mikäli kohteeseen on jo sovittu yleinen esittelyaika, ilmoitamme siitä Oikotien ja Vuokraoven palveluissa. Jos olet löytänyt esittelyajan ilmoituksestamme, ei esittelyyn saapumiseksi tarvitse erikseen ilmoittautua. Esittelyt kestävät lähtökohtaisesti max 15 min, joten saavuthan paikalle viimeistään sovittuna kellonaikana. Esittelyt pyritään järjestämään hakijoiden toiveiden mukaisesti, mutta asunnot ovat usein asuttuja, joten joudumme huomioimaan myös nykyisen vuokralaisen aikataulut.

Vuokra-asuntohakemus

Mikäli olet kiinnostunut asunnosta, voit jättää esittelyn jälkeen sähköisen asuntohakemuksen verkkosivuillamme. Yrityksen ollessa hakijana, suosittelemme täyttämään  PDF-hakemuksen 'Asuntohakemuslomake' -välilehdeltä. Välittäjä käy läpi asuntohakemukset, haastattelee potentiaalisimmat asunnonhakijat puhelimitse ja selvittää luottotiedot. Vuokranantaja tekee lopullisen vuokrauspäätöksen, jonka jälkeen ilmoitamme valinnasta hakijalle.   Kun vuokrasopimus on allekirjoitettu, ilmoitamme päätöksestä myös muille asuntohakemuksen jättäneille.

Korkotukivuokra-asunnot

Korkotukivuokra-asuntoyhtiöiden rakentamiseen on saatu valtiolta korkotukea, jonka edellytyksenä huoneistoja tulee käyttää vuokra-asuntoina tietty aika, yleensä 40 vuotta talon valmistumisesta. Näin on pyritty varmistamaan vuokralaiselle mahdollisuus pitkäaikaiseen ja turvalliseen vuokrasuhteeseen. Vuokralaisten valinnassa tulee ottaa huomioon ennen kaikkea asunnon tarve sekä hakijan tulot ja varallisuus. Hakemuksen korkotukivuokra-asuntoon saat joko välittäjältä asuntoesittelyssä tai toimistoltamme.

Vuokrasopimus

Ennen varsinaisen vuokrasopimuksen allekirjoitusta toimitamme vuokrasopimusluonnoksen sähköpostitse tutustuttavaksi ja hyväksyttäväksi. Suurimmalla osalla vuokranantajistamme on käytössä sähköinen allekirjoitus, jolloin itse vuokrasopimuksen allekirjoittaminen onnistuu omilla henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Kun kaikki osapuolet ovat allekirjoittaneet vuokrasopimuksen sähköisesti, saat automaattisesti allekirjoitetun vuokrasopimuksen sähköpostiisi, josta voit arkistoida sen omaan käyttöösi.

Vakuus

Vakuuden määrä vaihtelee kohteittain. Vakiintunut vakuusmäärä on kahden kuukauden vuokraa vastaava. Laki asettaa vakuuden maksimimääräksi kolmen kuukauden vuokraa vastaavan määrän. Yleisimmät vakuusmuodot ovat:

- rahavakuuden maksaminen suoraan vuokranantajan tilille
- vuokralaisen omassa pankissaan avaama pantattu vakuustili
- henkilötakaus
- Takaamon takauspalvelu (vaatii vuokranantajan yhteistyösopimuksen palveluntuottajan kanssa)

Vakuuden toimitustavasta ja -päivästä sovitaan vuokrasopimusta tehtäessä. Vakuusmuodosta riippumatta, vakuus tulee olla toimitettuna ennen avainten luovutusta. 

Avaimet

Vuokraamasi huoneiston avaimet saat viimeistään vuokrasopimuksen alkamispäivänä, joko vuokranantajaltasi tai toimistoltamme. Avainten noudosta voit sopia välittäjän kanssa. Kun haet avaimia, muistathan ottaa mukaasi voimassaolevan kuvallisen henkilötodistuksen (esim. ajokortti tai passi). Jos et itse pääse hakemaan avaimia, voit tehdä valtakirjan toiselle henkilölle.

Asuinhuoneiston tarkastuslomake

Vuokralaiset saavat sähköpostiiin linkin asunnon kuntotarkastuslomakkeeseen avainten luovutuksen yhteydessä. Sähköisen tarkastuslomakkeen tarkoituksena on todeta huoneiston kunto vuokraushetkellä. Lomakkeeseen on helppo lisätä merkintöjä asunnossa kunnossa havaituista puutteista  valokuvin ja tekstein. Lomakkeen käyttöön oikeuttavat tunnukset ovat voimassa kahden viikon ajan avainten luovutuksesta. Vuokrasopimuksen päätyttyä vuokranantaja tai hänen edustaja suorittaa poismuuttotarkastuksen, jossa arvioidaan ja määritellään huoneiston kunto suhteessa siihen, mikä se oli vuokrasuhteen alussa. Vuokralainen on velvollinen korvaamaan huoneistolle vuokrasuhteen aikana mahdollisesti aiheutuneet vahingot, jollaisiksi ei kuitenkaan katsota luonnollista kulumista.