Olet täällä

Ohjeita vuokra-asumiseen

1. Vuokranmaksu

Vuokranantajasi ollessa yksityishenkilö, sinulle ei toimiteta erikseen viitepankkisiirtoja, vaan maksuohjeet ja tilinumero löytyvät vuokrasopimuksesta. Kun vuokraat asunnon vuokrayhtiöstä, vuokravalvonta toimittaa viitesiirrot vuokramaksua varten. Muista aina maksaessasi käyttää annettua viitenumeroa, jotta maksusi kohdistuu oikein.
 
Eräpäivä on aina kunkin kuukauden 2. arkipäivä. Eräpäivän muuttaminen esimerkiksi palkkapäivän tai asumistuen maksupäivän mukaan on pääsääntöisesti mahdollista, mutta siitä tulee sopia aina erikseen vuokranantajan tai vuokravalvonnan kanssa. Vuokranmaksun myöhästymisestä kannattaa ilmoittaa heti vuokranantajalle tai vuokrayhtiöiden osalta vuokravalvontaan maksuaikataulun sopimiseksi. Huomioithan, että vuokranmaksun laiminlyönti oikeuttaa vuokranantajan purkamaan vuokrasopimuksen. Seurauksena voi olla yksipuolinen tuomio ja häätö, joista tulee merkintä luottotietoihin.
 

2. Henkilöluvun muutokset

Muistathan ilmoittaa henkilöluvun muutoksista aina sekä vuokranantajalle että huoltoyhtiöön. Mikäli huoneistosta muuttaa pois henkilö, jonka nimissä vuokrasopimus on yksin tai yhdessä toisen asukkaan kanssa, tulee poismuuttajan aina irtisanoa itsensä kirjallisesti. Muussa tapauksessa poismuuttanut vastaa edelleen vuokrasopimuksen mukaisista velvoitteista yhteisvastuullisesti huoneistoon asumaan jääneen kanssa.
 
Jos asuntoon muuttaa lisää henkilöitä, ei vuokrasopimusta tarvitse yleensä tehdä uudelleen. Riittää, että ilmoitatte vuokranantajalle ja huoltoyhtiöön henkilöluvun muutoksesta.
 

3. Avaimet

Avaimien kadotessa, ota heti yhteyttä vuokranantajaan tai isännöitsijään.
 

4. Kotivakuutus

Vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti vuokralaisella tulee olla voimassa oleva kohdetta koskeva kotivakuutus. Taloyhtiö on vakuuttanut kiinteistön, mutta asukkaan kotivakuutus korvaa irtaimistolle sattuneen vahingon lisäksi esim. pyykinpesukoneen aiheuttaman vesivahingon kustannukset.
 

5. Palovaroitin

Lain mukaan vuokralaisella on velvollisuus huolehtia asianmukaisen palovaroittimen hankkimisesta ja asentamisesta huoneistoon. Myös laitteen toimintakunnosta huolehtiminen on vuokralaisen vastuulla.
 

6. Huoneiston kunnossapito

Huoneistossa ilmenneistä vioista ja puutteista tulee ilmoittaa joko vuokranantajalle/isännöitsijälle tai huoltoyhtiöön. Esimerkiksi vesikalusteissa ilmenevistä vioista tulee ilmoittaa taloyhtiöön. Vuotavat hanat ja WC-säiliö kuluttavat suuria määriä vettä, vaikka vuoto näyttäisikin olevan pieni. Vuokralaisen tulee huolehtia huoneistoon kuuluvien kodinkoneiden ja laitteiden asianmukaisesta puhdistuksesta, huoltotoimenpiteistä ja käytöstä käyttöohjeiden mukaisesti. Esimerkiksi:
 
Jääkaappi 
Säännöllinen puhdistus sekä sisältä että takaosan pölyistä.
 
Pakastin 
Säännöllinen sulatus, vähintään pari kertaa vuodessa, vähentää sähkönkulutusta.
 
Liesituuletin 
Rasvasuodatin tulee puhdistaa säännöllisesti sekä ilmanvaihdon että paloturvallisuuden vuoksi.
 
Ilmanvaihtoventtiilit 
Säännöllinen puhdistus, jotta ilmanvaihto toimii kunnolla. Venttiileitä ei saa tukkia eikä poistaa.
 
Kylpyhuoneen lattialämmitys 
Kylpyhuoneen lattialämmitystä ei saa kytkeä pois päältä, koska mukavuuslämmön lisäksi sen tarkoituksena on kuivattaa kosteat tilat mahdollisimman nopeasti, jotta kosteusvaurioilta vältytään.
 
Astian- ja pyykinpesukone
Muista sulkea pesukoneiden hanat heti käytön jälkeen. Älä koskaan jätä käynnissä olevaa konetta ilman valvontaa.
 
On hyvä muistaa, ettei vuokralainen saa tehdä huoneiston sähkölaitteisiin mitään muutoksia.
 
Kiinteät asennukset 
Pyydä vuokranantajalta lupa etukäteen kaikkiin kiinteisiin asennuksiin. Pääsääntöisesti tehdyt asennukset (esim. turvalukko, ovisilmä, sälekaihtimet) tulee jättää huoneistoon sieltä pois muutettaessa. Vuokranantaja ei ole velvollinen lunastamaan tai korvaamaan hankintakustannuksia, ellei asiasta ole erikseen sovittu. Toisaalta esim. parvisänky on poistettava poismuuton yhteydessä ja lisäksi kaikki asennusjäljet tulee korjata.
 
Mikäli asennat huoneistoon astianpesukoneen, varmista, että asennus tehdään asianmukaisesti. Säilytä alkuperäinen keittiökalusteisiin kuuluva kaappi, joka tulee pois muutettaessa asentaa takaisin. Kun irrotat astianpesukoneen, huolehdi tulo- ja poistoletkuliitäntöjen tulppaamisesta vesivahinkojen välttämiseksi.
 
Parvekkeelle tai muualle huoneiston ulkopuolelle ei saa asentaa omia satelliittiantenneja ilman isännöitsijän lupaa.
 
Remontit
Sovi vuokranantajan kanssa etukäteen kaikista remonteista, sekä toteutustavasta että kustannuksista.
 

7. Järjestyssäännöt

Huomaavaisuuteen naapureita kohtaan varsinkin kerrostaloasumisessa on syytä kiinnittää huomiota. Asukkaiden yleisen viihtyvyyden ja naapurisovun säilyttämisen kannalta on tärkeää, että kaikki noudattavat yhteisiä järjestyssääntöjä, sillä jokaisella asukkaalla on oikeus rauhalliseen ja viihtyisään asuinympäristöön.
 

8. Irtisanominen

Irtisanominen tulee tehdä aina kirjallisesti. Irtisanomisilmoitus tulee toimittaa pääsääntöisesti vuokranantajalle, mikäli vuokrasopimuksessa ei ole muuta mainittu. Irtisanomisen perillemeno kannattaa varmistaa puhelimitse. Sähköpostitse tai tekstiviestillä tehty irtisanomisilmoitus on tehoton, koska ilmoituksessa tulee aina olla allekirjoitus. Vuokralaisen irtisanomisaika on normaalisti yksi (1) kuukausi. Irtisanomisaika lasketaan kuluvan kuukauden viimeisestä päivästä alkaen. Jos vuokrasopimus on tehty useamman kuin yhden henkilön nimellä, täytyy myös irtisanomisilmoituksessa olla kaikkien vuokralaisten nimet ja allekirjoitukset.